This blogpost is written in Dutch. Want to read it but don't understand? Maybe Google Translate can help you! Translate this page to English now!

Doe het zelf: de smartphone microscoop

Ik <3 m’n smartphone. Ik kan ermee bellen, appen, foto’s maken, gamen, videobellen… en sinds kort ook microscopen!

Of ‘microscopen’ nou een werkwoord is of niet: ik heb wat in elkaar geknutseld. Een smartphone microscoop:
Smartphone microscoop op mn iPhone

Ik zag laatst een YouTube video, waarin een man van een laserpointer en zijn smartphone een microscoop maakte. Ik vond het geniaal: je kunt het vergrootte onderwerp niet alleen vergroot zien, maar ook meteen vastleggen en delen met iedereen.

Ik was meteen verkocht. En heb dus een aantal weekenden terug een ochtendje niet-digitaal lopen knutselen. Is weer eens wat anders dan achter de computer dingen maken!

Een goed begin: ik had nog een laserpointer liggen, lekker makkelijk. Nu nog wat plakband, een schroevendraaier, een stanleymes, een cocktailprikker, een tang, een schaar en een elastiekje. En in mijn geval een plastic bakje waar wattenstaafjes in gezeten hebben. Je moet het maar hebben.
Smartphone microscoop - het gereedschap

Dit is het onderdeel waar ik naar op zoek was. De lens van de laserpointer:
Smartphonemicroscoop - lens

Een paar uur later had ik een werkende smartphone microscoop (lees: een plastic opzetding voor over mn iPhone met de lens van de laserpointer). Hier wat resultaten. Je ziet een 2 euro muntstuk, brood met maanzaadjes en een broodje met wat suiker erop:
smartphonemicroscoop-2eurosmartphonemicroscoop-2euro-2smartphonemicroscoop-broodsmartphonemicroscoop-suiker

Ik heb alleen maar dingen gebruikt die ik al in huis had, en veel tijd heeft het niet gekost. Het verwijderen van de lens van de laserpointer was eigenlijk nog het meeste werk omdat deze erg goed vast zat. Natuurlijk is er nog wat te verbeteren: m’n foto’s zijn vaak onscherp, ik denk omdat er 2 millimeter ruimte zit tussen de de lens van de microscoop en die van de iPhone.

Ik zou zeggen: heb je een laserpointer die je toch niet meer gebruikt? Sloop hem (voorzichtig) en kijk of je ook zulke foto’s kunt maken. Ik heb me nog niet eerder zo lang vermaakt met zoiets simpels :)

Er is altijd weer iemand die een stapje verder gaat. Ik ben al blij met bovenstaande resultaten, maar gisteren zag ik een Rus (Alexey Kljatov) die sneeuwvlokjes fotografeert en dit soort dingen produceert:

Sneeuwvlokje door Alexey Kljatov

Meer van zijn foto’s vind je op Flickr. Meer van mijn foto’s vind je nergens, ik moet nog wat meer maken voordat ik een heel album kan beginnen :)