This blogpost is written in Dutch. Want to read it but don't understand? Maybe Google Translate can help you! Translate this page to English now!

Firefox OS – eerste indruk

Ik heb veel gehoord en gelezen over Firefox OS, maar is het zo goed als het eruit ziet?

Als front-end developer weet je nooit hoe je pagina’s bekeken worden. Op een groot scherm van een TV, of misschien op het klein schermpje van een smartwatch? Via een 3G verbinding of een dikke glasvezelkabel? Misschien wel op een langzame e-reader met zwart/wit beeld? Of misschien op een screenreader die geen afbeeldingen toont? Ik kan nog wel even doorgaan, zo divers is het internet de laatste jaren geworden. Het internet is overal, en dat gaat niet veranderen.

Om die reden (en omdat ik Firefox OS simpelweg supertof vind) heb ik een ZTE Open aangeschaft.

Firefox OS - eerste-indruk: ZTE Open

Mooi oranje is niet lelijk, moeten de mensen bij ZTE en Mozilla gedacht hebben. Ik geef ze gelijk, als je de telefoon ziet liggen is het echt een blikvanger. Een mooie toevoeging aan mijn verzameling devices die gebruikt kunnen worden om websites op te testen.

Snelheid

Firefox OS is bedoeld voor ontwikkelingslanden, om ook mensen die wat minder te besteden hebben toegang te bieden tot het internet. De devices voor Firefox OS moeten daarom betaalbaar zijn. Ik heb mijn ZTE Open (met Firefox OS versie OPEN_EU_DEV_FFOS_V1.0.0B02) gekocht voor ongeveer € 80,- wat heel weinig geld is voor een smartphone. Ter vergelijking: mijn iPhone 5, die ik het meest gebruik om te internetten en mailen kost ongeveer 10x zoveel. Op de ZTE Open kan ik in principe hetzelfde. Dit wel met een veel lagere schermresolutie dan mijn iPhone.

Ik heb nog maar weinig met Firefox OS kunnen spelen gezien ik m’n ZTE slechts 1 dag heb, maar het werkt verrassend snel! Ik had verwacht dat menu’s zouden haperen, maar het is gewoon snappy! Soms worden mijn touches niet geregistreerd bij het typen of in de menu’s. Of dit aan het scherm van de ZTE of aan Firefox OS ligt weet ik niet, maar ik denk voor nu dat ik daarvan de oorzaak ben. Ik ben een iPhone en iPad gewend, die simpelweg uitblinken in de kwaliteit van de beeldschermen. Ik denk dat ik even moet wennen aan hoe dit scherm omgaat met mijn touches.

Firefox OS - cut the rope

Ik heb wat spelletjes gedownload uit de Marketplace, deze downloaden snel. Tijdens het spelen van verschillende spelletjes als bijvoorbeeld ‘Cut the Rope’, merk ik geen enkele vertraging. Dit spel vereist een goede precisie gezien je met je vinger miniscule touwtjes moet doorsnijden. Als Firefox OS zou haperen dan merk je dat meteen, gezien het dan simpelweg niet mogelijk is het spel goed te kunnen spelen. Wat ik tijdens het gebruik van het toetsenbord en de menu’s had heb ik hier niet. Wat ik met mijn vingers aangeef wordt direct en precies uitgevoerd op het scherm.

Ook tijdens het kijken van YouTube video’s merk ik geen vertraging.

Marketplace

Ik vind de Marketplace best overzichtelijk, en het installeren van apps gaat voorspoedig. Ik zag nu al wel veel zooi. Niets ten nadele van de appontwikkelaars in kwestie, maar een app zonder omschrijving of apps waarvan je simpelweg weet dat het niet werkt (en nepversie van Whatsapp bijvoorbeeld) zouden niet zo hoog in de lijst moeten staan.

Ik kwam bij onder andere de YouTube app tegen dat de Marketplace niet wist hoe groot de app is die gedownload zou worden. Dit is best vervelend, gezien ik ongeveer 150MB te besteden heb. Ook dit is gevolg van het budget-karakter van de Firefox OS devices. Een voordeel wat de ZTE Open heeft ten opzichte van mijn iPhone is dat de ZTE de mogelijkheid heeft het geheugen uit te breiden met een microSD kaart. Eat that, Apple!

Ik heb al wat gespeeld met het maken van apps voor Firefox OS, maar zoals iedere front-end developer weet: testen op een echt device is altijd beter. Ik weet nu bijvoorbeeld dat sommige apps blijkbaar geen bestandsgrootte meegeven. Iets wat cruciaal is op devices met weinig beschikbare ruimte.

Ik heb overigens nog een probleem met mijn microSD kaart. Deze wordt niet hekend door de telefoon, maar waarvan ik niet weet waarom. Het is een 32GB kaartje die ik uit mn GoPro gehaald heb, omdat ik geen kleinere kaartjes heb. Volgens de specificaties worden kaartjes tot 32GB ondersteund, maar ik zal eens testen met een kleiner kaartje om te zien of dat werkt.

HTML en CSS

Als front-end developer moest ik gewoon even de websites html5test.com en css3test.com bezoeken. Hieronder de scores:

Firefox OS - html5 en css3 test

Ter vergelijking: mijn iPhone scoort 412 op HTML en 56% op CSS. Natuurlijk wordt hier alleen getest of de features worden herkend door de browser, en niet of ze ook correct geïmplementeerd zijn. Gezien de browser van de telefoon versie 18 van Firefox Mobile is maak ik me geen zorgen om de correcte support.

Concusie

Ik ben positief verrast door wat mogelijk is op minimale hardware, en ik verwacht veel van Firefox OS. Ze zullen nooit concurreren met de high-end markt, maar gelukkig is dat ook niet de insteek van het besturingssysteem. Ik denk serieus dat Mozilla een goede weg is ingeslagen en ze het web daadwerkelijk toegankelijker maken voor iedereen.